Artykuły partnerów

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Nieswoiste schorzenia jelit leczone są preparatami farmakologicznymi, ale bardzo istotnym elementem terapii jest również stosowanie odpowiedniej diety. W okresie zaostrzenia objawów chorobowych zaleca się znaczne ograniczenie ilości spożywanych produktów na rzecz płynnych lekkostrawnych ale wysokoenergetycznych substytutów. Remisja choroby to czas, w którym również należy bardzo skrupulatnie przestrzegać zaleceń żywieniowych. Wprowadzenie na stałe modyfikacji jadłospisu znacznie poprawia jakość życia.

Produkty niezalecane w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to bardzo specyficzne schorzenie, którego przebieg u każdego chorego może być inny. Produkty, które jedna osoba toleruje, innej mogą nie służyć lub po prostu nie smakować. Bardzo ważna jest obserwacja własnego organizmu i indywidualne dostosowanie listy składników. Można natomiast wskazać pewne grupy produktów lub sposoby obróbki, które powodują zaostrzenie przykrych dolegliwości. Należą do nich:

  • potrawy smażone, pieczone i zasmażane,
  • ostre przyprawy, np. ocet, chili, pieprz, musztarda, majonez, ketchup, curry,
  • pełnoziarniste wypieki, pieczywo i makarony,
  • grube kasze i otręby,
  • jajka smażone i jajka na twardo,
  • mleko i jego przetwory – chyba, że osoba chora dobrze na nie reaguje,
  • tłuste mięsa (wieprzowina, gęsi, kaczki), podroby oraz ryby (makrela, łosoś, sardynki, śledź),
  • warzywa takie, jak: cebula, kalafior, soja, brukselka, fasola, groch, bób, rzodkiewka, kalarepa, kalafior, brokuły, jarmuż, papryka, por,
  • napoje gazowane,
  • kawa,
  • alkohol,
  • słodycze,
  • owoce – szczególnie suszone oraz czereśnie, gruszki, śliwki.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna – produkty wskazane

Bardzo ważne jest, by posiłki pokrywały dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz energię (około 2000-3000 kcal). Powinny być również niewielkie objętościowo i spożywane w formie 5-7 małych porcji dziennie.

W okresach zaostrzenia choroby przez około 3 dni podaje się produkty płynne, o jak najmniejszej zawartości błonnika, np. przeciery z gotowanych owoców lub kisiel. Następnie kolejno włącza się gotowany biały ryż, sucharki z białego pieczywa oraz kleiki.

W czasie remisji objawów, zaleca się spożywanie:

  • chudego mięsa bez skórki (np. cielęciny, królika, drobiu) oraz ryb (np. szczupaka, soli, dorsza, leszcza, sandacza),
  • kaszy manny,
  • białego ryżu,
  • jajek – np. na miękko lub w formie jajecznicy przygotowywanej na parze,
  • białego pieczywa o niskiej zawartości błonnika,
  • warzyw i owoców (pomidorów, bananów, moreli, truskawek, buraków, pietruszki, selera, melonów, ziemniaków) – powinny być pozbawione skórki oraz pestek i nasion, najlepiej by były podgrzane, upieczone lub podane w formie rozcieńczonego wodą świeżego soku.

Spośród napojów, które nie podrażniają przewodu pokarmowego, wymienia się, m. in. słabą herbatę, kawę zbożową oraz rozcieńczone wodą soki owocowo-warzywne. Bardzo ważne jest, by nie używać cukru ani miodu do słodzenia, można natomiast stosować słodziki.

W czasie farmakoterapii często bardzo ważna jest również suplementacja składników mineralnych, które trudno pokryć dietą, szczególnie wapnia w przypadku leczenia sterydami.

 

Zdjęcia dostarczone przez autora artykułu