Pieczarki, tak jak wiele innych grzybów, były przez wiele lat uznawane za mało wartościowe. Stereotyp ten nadal pokutuje w niektórych miejscach, na szczęście jednak coraz częściej mówi się o prozdrowotnych właściwościach pieczarek. Są to witaminy oraz inne substancje, które mogą mieć niezwykłe wręcz właściwości.
Jakie wartości odżywcze i właściwości mają pieczarki?
Pieczarki to dziś jedne z najpopularniejszych grzybów. Możemy je kupić niemal w każdym sklepie. Ponieważ pieczarki są smaczne i – co udowodnimy poniżej – zdrowe, wiele osób wykorzystuje te grzyby w codziennej diecie. Jeśli jesteś hodowcą pieczarek, wiesz z pewnością, że posiadanie własnej uprawy to skarb. Żeby jednak pieczarki były zdrowe i smaczne, potrzebne jest odpowiednie podłoże. To właśnie od niego w dużej mierze zależy, jak będą wyglądać i smakować grzyby. Producent podłoża do uprawy pieczarek wysokiej jakości jest niezwykle ważny przy wyborze warstwy, na której chcemy wyhodować grzyby. Warto tę kwestię rozważyć w dokładny i rzetelny sposób.
Jeśli wybierzemy dobre podłoże, mamy szansę na zdrowe, pełne wartościowych elementów pieczarki. Jakie witaminy znajdują się w tych grzybach?
Jak dowodzą badania, pieczarki posiadają przede wszystkim sporo witamin z grupy B. Dodatkowo mają w sobie również tak zwane związki bioaktywne, czyli lektyny i tyrozynazy. Stwierdzono również ich działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. A także – jak mówią niektórzy – wzmacniające odporność.
Czy pieczarki wzmacniają odporność?
Pieczarki to grzyby niskokaloryczne, składające się nawet w 95 procentach z wody. Dodatkowo, grzyby te zawierają białko, tłuszcz i węglowodany. Natomiast jeśli chodzi o wartości odżywcze, w pieczarce znajduje się dużo błonnika (w postaci beta-glukanów), który obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i wspomniane już witaminy z grupy B. W kontekście odporności, należy tutaj wymienić przede wszystkim niacynę i ryboflawinę. Nie bez znaczenia jest tutaj także kwas foliowy, oraz witamina C i D. Również zawarte w pieczarkach polisacharydy wpływają na ogólną odporność i mają właściwości lecznicze.
Pieczarki powinniśmy jeść w głównej mierze ze względu na obecną w nich witaminę B. Grzyby te są bogatszym źródłem owej witaminy niż warzywa! Włączenie pieczarek do codziennej diety pomaga zwalczyć wiele chorób i poprawia ogólną kondycję.
Jak jeść pieczarki?
Pieczarki można, według niektórych, jeść nawet na surowo, jednak nie jest to najbardziej wskazane. Grzyby te są miękkie i proste w obróbce, najlepszym sposobem jest więc ich podduszenie na patelni lub zapieczenie. Z pieczarek możemy zrobić sos do kaszy czy makaronu, możemy również dodać je do zapiekanki, lub większe pieczarki nafaszerować warzywami.
Sposobów na wykorzystanie pieczarek w kuchni jest wiele. Najbardziej popularne są jako dodatek, ale z pieczarek można również zrobić zupę oraz sałatkę.
Plusem pieczarek jest to, że są dostępne niemal cały rok. Ich właściwości odżywcze przydadzą się zwłaszcza zimą, kiedy mamy do witamin utrudniony dostęp.