Wśród kawoszy są zwolennicy jej rozpuszczalnej wersji, a także klasycznego naparu z ziaren, przygotowywanego na różne sposoby. Wiele osób zastanawia się, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.
Właściwości zdrowotne kawy rozpuszczalnej
Kawa rozpuszczalna to napar przygotowany z naturalnych, zmielonych ziaren, który następnie poddawany jest specjalnej obróbce. Ponieważ jest to produkt przetworzony, możemy mieć wątpliwości, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Trudno tutaj mówić o faktycznych właściwościach prozdrowotnych tego rodzaju kawy, chociaż nie ulega wątpliwości, że zawiera ona sporo przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu. Dodatkowo warto zaznaczyć, że kawa rozpuszczalna ma bardzo niską kaloryczność, o ile oczywiście nie dodamy do niej mleka i cukru.
Nie ulega wątpliwości, że napój ten jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Kawy rozpuszczalne w ogłoszeniach internetowych, np. sprzedajemy.pl mogą występować w różnej postaci. Znajdziemy tutaj zarówno produkty znanych marek, jak i nieco mniej popularne egzemplarze.
W kontekście wartości odżywczych kawy rozpuszczalnej, warto jeszcze raz zaznaczyć, że tego rodzaju napar nie posiada zbyt wiele właściwości. Ma w swoim składzie magnez odpowiadający 5 procentom dziennego zapotrzebowania organizmu oraz odrobinę potasu i sodu.
Jak robi się kawę rozpuszczalną?
Kawa rozpuszczalna nie jest, wbrew powszechnemu mniemaniu, tworzona syntetycznie. Proszek ten robi się z naturalnych, drobno zmielonych ziaren kawy, które następnie parzone są w niewielkiej ilości wody. Cały proces odbywa się pod ciśnieniem, co sprawia, że napar nie jest doprowadzony do wrzenia, więc zachowane są wszystkie właściwości. Powstały płyn podlega w następnej kolejności procesom które sprawiają, że kawa staje się granulatem,jaki możemy później kupić w sklepach. Dzieje się tak poprzez proces liofilizacji lub za pomocą odparowania wody dzięki osuszaniu ekstraktu za pomocą strumieni gorącego powietrza, które sprawiają, że powstaje sypki granulat.
Ile filiżanek kawy rozpuszczalnej można wypić dziennie?
Kawa rozpuszczalna nie jest kaloryczna, jednak zawiera sporo kofeiny – choć dużo mniej niż w przypadku kawy sypanej. Większość ekspertów zgadza się także co do tego, że jej działanie na organizm jest słabsze niż w przypadku kawy nieprzetworzonej. Szacuje się, że około 400 mg kofeiny jest jak najbardziej przyswajalne przez organizm – odpowiada to około 5, nawet 6 filiżankom kawy rozpuszczalnej dziennie. Dawką śmiertelną jest natomiast 10 g kofeiny, czyli około 154 filiżanek kawy rozpuszczalnej, jednak takie spożycie jest raczej mało prawdopodobne.
Pomimo tych szacunków, z kawą nie należy przesadzać. W ogólnym rozrachunku to kawa z ekspresu jest najzdrowsza. Warto tutaj także zaznaczyć, że kawa rozpuszczalna nie jest tworzona z wyselekcjonowanych ziaren i bardzo często zdarza się, że część z nich może być nawet nadgnita. Jeśli więc szukamy produktu dobrej jakości, powinniśmy postawić na kawę z prawdziwej palarni.