Prawdopodobnie każdy miłośnik kawy prędzej czy później zacznie zastanawiać się, czy kawa, którą pije jest zdrowa. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez co najmniej jednej filiżanki kawy dobrze jest, abyś wiedział, jaki rodzaj tego napoju spożywać, aby jednocześnie był jak najzdrowszy. </p>
Czy kawa jest zdrowa? Właściwości kawy
Obawy o to, czy kawa jest szkodliwa zostały rozwiane już dawno temu. W odpowiednich ilościach kawa nie powinna szkodzić, a jej picie może być wręcz pożyteczne dla zdrowia.
Potocznie przyjęło się mówić, że kawa nie jest najlepszą opcją dla osób mających wysokie ciśnienie tętnicze czy problemy z sercem. Nie istnieją jednak żadne badania, które potwierdzałyby długotrwałe uszczerbki na zdrowiu spowodowane piciem kawy. Wiadomo natomiast, że kofeina zawarta w kawie faktycznie podnosi krótkoterminowo ciśnienie tętnicze.
Kawa posiada również szereg właściwości prozdrowotnych, jednak nie każda. Aby mieć pewność, że wybrane ziarna będą zdrowe, kawę wybierz dobrze, porównując ją w Internecie.
Na co możemy liczyć, pijąc dobrze dobraną kawę? Swego czasu sporo mówiło się o tym, że kawa zawiera dobre dla zdrowia przeciwutleniacze i ma właściwości antyrakowe. To prawda, ponieważ kawa zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, kawa poprawia funkcje poznawcze, pobudza ośrodkowy układ nerwowy i aktywuje receptory dopaminy, stąd jej picie polecane jest dla osób cierpiących na chorobę Parkinsona lub Alzheimera. Dodatkowo, kawa pobudza działanie jelit i poprawia metabolizm.
Jaką kawę wybrać, aby była jak najzdrowsza
Z pewnością nie zaskoczy Cię stwierdzenie, że kawa rozpuszczalna nawet nie umywa się do kawy mielonej bądź z ekspresu pod kątem właściwości, również tych zdrowotnych. Kawa rozpuszczalna może być wręcz szkodliwa dla zdrowia, ponieważ tworzona jest ona ze skoncentrowanego ekstraktu, który najczęściej w sposób chemiczny, poddaje się procesowi suszenia. Taka kawa utrudnia wchłanianie żelaza i może posiadać szkodliwy dla zdrowia akrylamid, który wytwarza się w procesie wysokiej temperatury przy obróbce termicznej.
Kawie rozpuszczalnej mówimy więc stanowcze nie. Również nie każda kawa sypana będzie dobra dla naszego zdrowia. Jeśli wybierzemy kawę niskiej jakości, istnieje ryzyko, że w efekcie oprócz dobrych ziaren będziemy zalewać wrzątkiem także inne niepożądane elementy, które powstają w procesie mielenia, w tym zepsute ziarna i wszystko to, co dostało się do obróbki.
Najlepiej jest wybrać kawę pochodzącą z ekologicznych upraw. Takie ziarna nie powinny być poddane działaniu szkodliwych dla zdrowia pestycydów, będą również posiadały pełniejszy smak. O tym czy kawa jest z ekologicznych upraw najczęściej decyduje odpowiedni certyfikat.
Gdzie kupować dobrą kawę?
Jeśli mamy szczęście, kupimy dobrą kawę nawet w sklepie spożywczym, jednak jest to wyjątek od reguły. Kawa ze sklepu pakowana jest w terminie, którego nie możemy zweryfikować, tak samo jak trudno jest skontrolować stan i wygląd ziaren. Najlepiej jest więc wybrać kawę w specjalistycznym sklepie lub palarni kawy. W takich miejscach masz pewność co do pochodzenia kawy oraz jej świeżości. Dobrą kawę kupisz także w niektórych sklepach internetowych, które oferują szeroki wybór różnego rodzaju kawy. Zawsze warto jednak zwrócić uwagę na opis oraz kategorię kawy, którą chcemy zakupić.