Co zrobić ze wszystkimi zielonymi i niedojrzałymi pomidorami jesienią? Jeśli szukasz nowych wrażeń smakowych, możesz wykorzystać je do przygotowania pysznego jedzenia.Tutaj znajdziesz świetne przepisy na smażone i marynowane zielone pomidory.
Dojrzewanie zielonych pomidorów.
Włóż zielone pomidory obok jabłek i zawiń wszystko w gazetę lub powieś pomidory na lince do suszenia w piwnicy lub w altanie. Istnieje wiele dobrych wskazówek, jak postępować, aby umożliwić dojrzewanie zielonych pomidorów. Jednak tak dojrzewające pomidory mogą nie smakować tak dobrze, jak pomidory, które dojrzewają wisząc na roślinie.
To nie są najlepsze informacje dotyczące zielonych pomidorów. Dobrą wiadomością jest to, że zielone niedojrzałe pomidory mogą być stosowane do przygotowania wielu różnych, smacznych potraw.
Potrawy z zielonych pomidorów.
Zielone pomidory mają szczególnie kwaśny smak, właśnie dlatego, że nie miały wystarczająco dużo czasu na dojrzewanie. Dlatego nie do wszystkich potraw nadaje się zielony pomidor. Trzy dobre potrawy, w których zielony pomidor jest smaczny to:
• zielony sos pomidorowy
• marynowane zielone pomidory
• smażone zielone pomidory
Odmiany zielonych pomidorów.
Istnieją również odmiany pomidorów, które są zielone po dojrzewaniu. Wśród tych odmian Zielona Zebra jest popularna zarówno dlatego, że wygląda ładnie z zielonymi paskami zebry, lecz także dlatego, że ma
kwaśny smak cytrusów, ale z nutą słodyczy. Innymi zielonymi pomidorami są pomidory Green Grape, które są zielonymi pomidorami cherry o bardzo dobrym słodkim smaku.
Jedz zielone pomidory w małych ilościach.
Zielone pomidory zawierają toksynę alfa-tomatynę więc łatwo jest uwierzyć, że zielone pomidory są niebezpieczne. Z drugiej strony w 2004 r. stwierdzono, że jedzenie zielonych pomidorów nie jest szkodliwe, ponieważ poziom alfa-tomatyny jest stosunkowo niski. Zaleca się jednak spożywanie zielonych pomidorów w umiarkowanych ilościach, gdyż mogą one powodować problemy z żołądkiem.
Smażone zielone pomidory.
- 3 pomidory
- 2-3 jajka
- ok. 10 dag maki
- ok. 10 dag bułki tartej
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i pozostaw ją włączoną, W głębokim naczyniu ubij 2-3 jajka. Wymieszaj ok. 10 dag mąki i ok.10 dag bułki tartej z solą i pieprzem do smaku. Zielone pomidory pokrój w plasterki podobne do steku o grubości 1 cm. Trzy pomidory zwykle wystarczają do tej ilości panierki. Zanurz plastry w bułce tartej i mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Czynność powtórz trzykrotnie (trzy razy rozmącone jajka i 3 razy bułka tarta) daje cudowną grubą warstwę (może być mniejsza w zależności od grubości plasterków pomidora).
Marynowane zielone pomidory.
Nadają się do grillowanego mięsa lub smażonej kiełbasy.
1 kg zielonych niedojrzałych pomidorów
sól
¾ l wody
¾ l octu
Połącz:
½ l białego octu winnego
600 g cukru
1 laskę wanilii
1 laskę cynamonu
2 suszone papryczki chilli
Przygotowanie:
Opłucz pomidory i usuń środek. Posyp pomidory solą i pozostaw przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie zetrzyj sól z pomidorów i gotuj pomidory przez ok. 3 minuty w mieszaninie wody i octu. Wyjmij pomidory i spłucz je natychmiast zimną wodą. Następnie zagotuj ocet, cukier i przyprawy, dodaj pomidory i gotuj przez ok. 5 minut. Opłukane słoiki po dżemach napełnij pomidorami z zalewą. Zamknij słoiki i ciesz się, gdy przyjdą chłodne dni.