Niepozorna rzeżucha może się okazać niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Roślina ta ma wiele niezwykłych właściwości, dzięki czemu stanowić cenne wsparcie dla naszego organizmu. Co warto wiedzieć na jej temat?
Wiadomo, że rzeżucha pochodzi z terenów północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji, jednak już w czasach starożytnych pojawiła się na terenie Europy. Chętnie korzystali z niej starożytni Grecy, wielkim powodzeniem cieszyła się ona również na terenie Imperium Rzymskiego. Już w czasach starożytnych była ona ceniona zarówno jako przyprawa, jak i roślina lecznicza, z której mocy chętnie korzystano w walce z licznymi przypadłościami. Dziś wiemy, że rzeżucha to wartościowy składnik menu, dzięki któremu nasz organizm może otrzymać dodatkową porcję witaminy C, A, E oraz K.
Roślina ta stanowi jednocześnie bardzo dobre źródło witamin z grupy B, których niedobory mogą stać się przyczyną wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Rzeżucha zawiera też łatwo przyswajalne żelazo i wapń, nie brak w niej też fosforu, cynku, selenu, magnezu oraz jodu. Błonnik pokarmowy, kwasytłuszczoweomega-3 i omega-6 – oto kolejne powody, dla których warto tę niepozorną roślinę włączyć do swej diety. Na jakie korzyści można liczyć?
Wpływ rzeżuchy na nasz organizm jest ogromny, a lista korzyści związanych z jej spożywaniem może nas zaskoczyć swą długością. Zdrowa dieta z takim dodatkiem będzie świetnie wspierać naturalną odporność organizmu, stanie się też cennym wsparciem dla naszego układu sercowo- naczyniowego. Po rzeżuchę warto też sięgać przy problemach związanych z pracą układu oddechowego, przy anemii oraz przy tych dolegliwościach, za które odpowiedzialne są choroby o podłożu reumatycznym.
Choroba wieńcowa i problemy z krążeniem to kolejne przypadłości, które można złagodzić dzięki włączeniu rzeżuchy do menu. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomoże też w obniżeniu poziomu cukru we krwi, sprawi też, że utrzymanie w dobrym stanie włosów, skóry i paznokci stanie się dla każdego z nas łatwiejszym zadaniem.