Niedowaga to stan, w którym nasza masa ciała jest niższa niż prawidłowe wartości współczynnika BMI. Przy niewielkich niedoborach zazwyczaj nie występują żadne problemy, jednak jeżeli waga spadnie za bardzo, może okazać się to niebezpieczne dla zdrowia i życia. Czym jest niedowaga? Jak się objawia, jakie są jej przyczyny? Co jeść, by przytyć?
Czym jest niedowaga?
Niedowaga to mówiąc krótko stan, w którym masa ciała jest zbyt niska, co może w dłuższej perspektywie czasu zagrażać zdrowiu oraz życiu. Przez wiele lat problem ten był marginalizowany, a wszystko przez promowanie szczupłych, wręcz anorektycznych sylwetek jako kanonu piękna. Najczęściej za niedowagę uznaje się fakt, gdy BMI danej osoby jest poniżej wartości 18,5 i odpowiada normom dla osób dorosłych. W przypadku dzieci pod uwagę brane są siatki centylowe.
Jakie są przyczyny niedowagi?
Przyczyn stojących za niedowagą jest wiele. Po pierwsze za niedowagę mogą odpowiadać predyspozycje genetyczne i szybko działający metabolizm, który sprawia, że dostarczane pożywienie jest natychmiastowo przemieniane na energię, którą zużywa się szybciej, niż się ją dostarcza. Często za niedowagę odpowiada także nadmierne odchudzanie się oraz problemy z przeżuwaniem i połykaniem. Osoby dużo ćwiczące również mogą zmagać się z obniżoną masą ciała.
Bardzo często przyczyną zbyt niskiej wagi są także choroby takie jak gruźlica, nowotwory, pasożyty, zaburzenia hormonalne, AIDS, a także bulimia oraz anoreksja.
Co jeść, żeby przytyć?
Rzadko się mówi o dietach wspomagających przybieranie na wadze i zazwyczaj myśli się o nich w kontekście odchudzania. W przypadku niedowagi istotne będzie jednak wprowadzenie odpowiedniego sposobu odżywiania, dzięki któremu możliwe jest dodanie kilku kilogramów. Jak przytyć podpowiada Alces, uwzględniając przy tym najważniejsze zasady zdrowej i zbilansowanej diety. Nie tyle ilość posiłków będzie tu istotna, ile ich jakość i należy sięgać przede wszystkim po produkty bogate w składniki odżywcze. Mięso, ryby, nabiał, oleje to pewna podstawa. Należy za to unikać wszelkiego śmieciowego żarcia oraz słodkości, które są nośnikiem pustych kalorii.
Jakie są konsekwencje niedowagi?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niedowaga niesie ze sobą też dosyć przykre konsekwencje dla zdrowia. Po pierwsze znacznie częściej ma się do czynienia z uczuciem zimna, z powodu zbyt małej ilości tkanki tłuszczowej. Zaburzona zostaje także sprawność fizyczna i umysłowa, pojawiają się problemy z koncentracją, ma się do czynienia z ciągłym zmęczeniem, sennością, apatią oraz rozdrażnieniem na tle nerwowym. Niska waga oznacza także, że w naszym organizmie brakuje wielu podstawowych i ważnych witamin i mikroelementów w tym witaminy A, B, D, C, które mogą powodować między innymi kurzą ślepotę, prowadzić do zaniku mięśni, osłabić kości, a także wpłynąć na rozwój szkorbutu oraz anemii.
Niedowaga a niedożywienia – różnice
Wiele osób uznaje, że niedowaga i niedożywienie oznacza to samo, co jednak jest dość często spotykanym błędem. Owszem i w jednym i w drugim przypadku można mieć do czynienia ze stanem, w którym masa ciała jest niższa od prawidłowej, choć nie jest to regułą. Mówiąc o niedożywieniu, najczęściej ma się na myśli niedobór ważnych składników odżywczych (witamin i minerałów), a z tym mogą mieć problem zarówno osoby bardzo szczupłe, jak i te posiadające nadwagę. Nie ma tu więc reguły. Objawy są jednak bardzo podobne do tych przy niedowadze.